Samarkand

Levande Stenar, december 1998
Samarkand

Sofia och Stefan Rizell, två av församlingens tidigare medlemmar, i oktober besökte de krisens Moskva och det sägensomspunna Samarkand i Uzbekistan. Här berättar Sofia om sina intryck.

Förundrad vandrar jag över Röda torget och tänker mig in i hur människorna här hade det för bara femton år sedan. Den som då inte hyllade sovjetledarna
kunde råka illa ut. Vi tar en fika på ett elegant kafé på GUM. det stora, anrika varuhuset vid Röda torget. På andra sidan torget ligger Kreml och Lenins mausoleum. Vi är i Moskva för de planeringsmöten som Institutet för Bibelöversättning, IFB, ska hålla på sitt moskvakontor. Sedan 25 år arbetar IFB med bibelöversättning till språken i OSS. Några s k nya ryssar slår sig ner vid bordet intill. De är exklusivt klädda, äter en exotisk skaldjurssallad och leker med den senaste modellen av Nokias mobiltelefoner. Det är dessa
som är vinnare i Jeltsins Ryssland. Förlorare är pensionärerna, som har en pension det i princip inte går att överleva på – om den alls betalas ut.

Krisen som började i augusti drabbade även Moskva, inte bara landsbygden. För bara någon vecka sedan fanns inte basvaror att fa tag på i stadens affärer. Moskva, till skillnad från större delen av landet, har snabbt återhämtat sig och det enda vi märker av krisen är den höga växelkursen. Skördarna har varit katastrofalt dåliga i år och snart kommer vintern. Nödhjälp till Ryssland är åter nödvändigt.

Gång på gång har folket sett en bättre framtid skymta, och lika ofta har de blivit besvikna. Nu har också många av de mest ihärdiga optimisterna tappat hoppet. En medarbetare på IFB:s moskvakontor menar: ”Vi har ingen annan än oss själva att skylla. Först när människor själva tar initiativet kan en verklig förändring ske. Det finns potential, men dåligt med självförtroende hos folket. Vi får be och hoppas på nästa generation. Ett ryskt ordspråk säger: Ryssarna är tröga i starten, men sedan kör de förbi alla andra”

I Ryssland märks ofta att man sätter relationer och gemenskap framför effektivitet och prestationer. På ytan påminner mycket om Västeuropa, men den devis som Moskvas internationella flygplats hade for något år sedan är träffsäker: It’s another World. Det är en annan värld.

En morgon faller den första snön. Vi tröstar oss med att vi är på väg till sommarvärmen i Uzbekistan. Punktligt lyfter Uzbekistan Airways toppmoderna Airbus-flygplan. Alla flygningar till ocli från Centralasien går nattetid. Vi lyckas slumra till, men väcks plötsligt av att det serveras middag – klockan 03.30! Det är ljust när vi landar i Tasjkent, landets huvudstad. I Uzbekistan bor bortåt 25 miljoner människor. Att vi definitivt lämnat Europa bakom oss blir uppenbart när jag besöker en toalett på flygplatsen. Liksom i Moskva pågår renovering av flygplatsen. Allt är nytt och fräscht, men inte en toalettstol i sikte. Här hukar man över ett hål i golvet.

Uzbekistan är ett muslimskt land. Paradoxalt nog kommer det största hotet mot regeringen från Islam själv. Talibanerna, som tagit makten i Afghanistan är aktiva missionärer för sin extrema form av Islam. Uzbekistans nya, strikta religionslag från mitten av maj i år, är i första hand riktad mot talibanerna.
Det krävs nu 100 uzbekiska medborgare över 18 år för att kunna registrera t ex en kristen församling för lokal verksamhet på en ort.

En dag får vi tillfälle att besöka en uzbekisk underjordisk församling. Det är en fantastisk upplevelse. Vi sitter med korslagda ben på mattor runt låga bord. I den här församlingen sitter män och kvinnor vid olika bord.
Vi kommer från olika världar och har inte mötts förut. Ändå upplever vi så enkelt och klart att vi är ett i tron på Jesus. För Stefan är det ett extra betydelsefullt möte.
IFB har arbetat i nästan 20 år på det NT som församlingen läser.

En tidig morgon ger vi oss av i bil mot Samarkand och Buchara., Utanför basarerna börjar människor samlas med de varor man hoppas sälja under dagen. Allt från egenhändigt odlad frukt och piratkopierade CD-skivor till
kläder, hushållsmaskiner och bilar går att köpa. Shashlik-dimman kommer snart att ligga tät. Shashlik, d v s grillspett är en nationalrätt.

Både Samarkand och Buchara är städer med lång historia. Förra året firade Buchara 2500 år. De torra, bruna kullarna runt Samarkand sägs vara fulla av arkeologiskt intressanta lämningar, men det finns inte pengar att göra utgrävningar. Vi besöker nära 600 år gamla byggnadsverk som imponerar med sinnrika geometriska mönster och färggranna mosaiker. Här har man bl a ägnat sig åt eldsdyrkan. I basarerna sjuder det av liv. Många män och kvinnor klär sig i traditionella, färgstarka kläder. Hundratals vattenmeloner ligger
staplade i stora berg. Vi väljer ut en och tar den med som reskost på vägen till Buchara. Granatäpplen och en blandning av russin – kish mish – och valnötskärnor blir vårt smågodlis. I de centralasiatiska kulturerna ser man traditionellt upp till de äldre. De har erfarenhet och ges en självklar hedersposition. l uzbekiska språket blir detta tydligt genom att man lägger till ”akia” efter namnet på en manlig person som man vill markera respekt inför. ”Akia” betyder ungefär äldre bror.

Uzbekistan hade i Sovjetunionens planhushållning ansvar för bomullsodlingen. Uppe i nordväst ligger Karakalpakstan. Här finns Aralsjön, vars vatten används för konstbevattning av bomullsfälten. Resultatet har blivit en dramatisk sänkning av vattennivån och stora arealer av tidigare sjöbotten har frilagts. I sjöbottnen har gifter lagrats, bl a DDT, som använts för att bespruta bomullsfälten. Torka och vindar har frigjort gifterna och spritt dem bland befolkningen. Idag är medellivslängden bland karakalpakerna en av de kortaste i världen, missbildningar på nyfödda är mycket vanligt och spädbarnsdödligheten är skyhög. Världens miljöexperter står handfallna.
Vad kan ge dessa människor hopp? IFB är snart klara med Nya testamentet på karakalpakiska, i samarbete med Wycliffe ocli Bibelsällskapen. Karakalpakerna ingår i lFB:s målsätlning att till år 2005 ge 15 folkslag i OSS en översättning av NT.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *