Lerums Tidning: "Pingstkyrkan köper Posten"

Här följer ett citat av intervjun som Carina Svensson gjorde med pastor Mikael Tilly och som finns med i Lerums Tidning den 24 mars 2011:

Vill bli tydligare del av samhället Gråbo

GRÅBO: Pingstkyrkan i Gråbo köper posthuset på Mjörnbotorget. Syftet är att bli en tydligare del av samhället – att bli något som skulle saknas om det försvann.

– Allt är inte helt klart, men vi är i stort sett överens med fastighetsägaren. Det ska mycket till om affären inte blir av, konstaterar Mikael Tilly, som är pastor i Pingstkyrkan.
Kyrkan inviger de nya lokalerna den första helgen i april. Programmet är inte fastställt ännu men det ska bland annat bli konsert, gudstjänst, bönemöte och korvgrillning.
Den nya fastigheten är 400 kvadratmeter, vilket är dubbelt så stort som den gamla, som kommer att säljas. Dessutom ingår den inhägnade bakgården, där postbilarna stod förut, i köpet.

Kommer att ta ett år
Arbetet med att bygga om lokalen kommer att ta ungefär ett år. Det är arkitekten som ritade huset som nu är med och bygger om det.
Posthuset har stått tomt den mesta tiden sedan Posten flyttade till Stenkullen, och det är många Gråbobor som har önskat att något ska hända där. Mikael Tilly tror inte att det är kontroversiellt att det är just Pingstkyrkan som nu kommer att bedriva sin verksamhet i huset.
– Hittills har alla som har fått höra det varit positiva. Vi har fått fin respons från bland annat andra företagare på torget och kommunen, säger han.
Idén föddes för fem år sedan. Då ställde sig Pingstkyrkans ledning frågan ”Vilka kommer att sakna oss om vi försvinner härifrån?” Svaret blev – ingen, förutom församlingsmedlemmarna.
Sedan dess har man gjort allt för att förändra kyrkans roll.

Skapa en mötesplats
– Vi kan inte bara finnas till för oss själva. Vi vill vara en större del av samhället och skapa en mötesplats, konstaterar Mikael Tilly och fortsätter:
– Vi ska bland annat fortsätta med moppeverkstaden och andra saker för ungdomar, som att anordna konserter och disco. Troligen kommer vi också ha någon form av caféverksamhet, på kvällarna när inte andra caféer är öppna.
– I övrigt är vi öppna för förslag. Vi vill gärna ha idéer på vad som saknas i Gråbo.
Det är Fastpartner, som också äger övriga Mjörnbotorget som säjer fastigheten. Kostnaden vill Mikael Tilly inte avslöja. Men det är betydligt mer än man beräknas få för den gamla fastigheten.
Köpet finansieras delvis med medel från den lokala församlingen, som sedan tidigare har sålt kyrkorna i Lerum och Sjövik och nu enbart finns i Gråbo. Men storförsamlingen i Göteborg går också in med pengar. Det innebär dock inte att det kommer att bli fler anställda.
– Frikyrkor bygger mycket på frivilligverksamhet, och det här projektet kommer till stor del att drivas av ideella krafter. Församlingsmedlemmarna är positiva, vi har fattat ett gemensamt beslut att göra den här satsningen. Alla är villiga att lägga in extra arbete för att få det att bli bra, säger Mikael Tilly.

Carina Svensson

Läs mer om Posthus-projektet här.