Pingst på Sinai och på Sion

Bibelläsning
2 Mos 19:1-6
2 Mos 20:1-18

Vi närmar oss pingsten, på söndag om en vecka ligger pingstdagen i vår almanacka. Men redan nu på onsdag och torsdag så firar judarna pingsten, eller Shavuot som de kallar det. Vårt namn på högtiden, ”Pingst” kommer ifrån grekiskans ”pentecost” eftersom 50 heter så på grekiska. Shavuot betyder veckor och syftar på att högtiden ligger sju veckor, eller 49 dagar, efter påsken. Så om man hade använt det hebreiska namnet istället kanske vår kyrka skulle hetat Shavuot-kyrkan, för det betyder samma sak.

Shavout avslutar påskfirandet för judarna som påminner om hur Gud befriade sitt folk ut ur Egypten, hur han räddade de genom havet, hur han ledde de genom öknen och gav de manna från himlen att äta och vatten från klippan att dricka och hur han sju veckor senare möter de vid berget Sinai, där han talar till de precis som vi läste.

Pingsten är altså kopplad till hur Gud uppenbarade sig på berget Sinai för sitt folk, utvalde dem och gav de lagen.

Pingst kallas ibland för hänryckningens tid och det är en populär tid att gifta sig på, och faktiskt så kallas Shavout ibland för bröllopsdagen mellan Gud och folket, Gud är brudgumen, folket är bruden och lagen är bröllops kontraktet. Vid påsken befriade Gud folket så att de skulle kunna bli hans folk och nu förenas de vid berget Sinai.

Detta är en förebild för hur Gud genom Jesu, Guds lamm:s, offerdöd och uppståndelse befriar oss från slaveriet ger oss ett nytt förbund.

Under templets tid var Shavout en av de tre pilgrimshögtiderna, då man vallfärdade till Jerusalem och firade högtid.

Pingsten år 33 var altså på den dagen när judar från hela världen var samlade i Jerusalem för att bekräfta förbundet som Gud ingick med Israels folk vid berget Sinai som Gud lät den Helige Ande sänka sig över Israel med löfte om ett nytt förbund för alla som tror.

Shavout – Pingsten på Sinai – påminner oss om hur Gud ingick förbund med Israels folk och hur de blev hans folk och fick lagen i skriven form på stentavlor.

Pingsten på berget Sion, i Jerusalem, efter Jesu död och uppståndelse påminner oss om hur Gud ingick ett nytt förbund med sitt folk och hur han skrev lagen i våra hjärtan genom sin Ande.

Shavout på berget Sinai är när judendomen föddes och Shavout eller Pingsten i Jerusalem på berget Sion är när kyrkan föddes, genom att Herren utgöt sin Helige Ande över alla Jesu lärjungar.

2Kor 3:3 ”Det är uppenbart att ni är ett Kristusbrev som är ombesörjt av oss och skrivet inte med bläck utan med den levande Gudens Ande, inte på tavlor av sten utan på tavlor av kött, på människohjärtan.”

Jeremia 31:31-34 Se dagar skall komma säger Herren…

Liksom Pingsten vid Sinai jämförs med en vigsel mellan Gud och hans folk så är det också en förebild för oss, kyrkan som också kallas Kristi brud. Vi är nu i slutet av vår förlovnigstid, och vi ser fram emot Lammets bröllop när vi åter får förenas med vår brudgum.

Upp 19:6-9
Och jag hörde liksom rösten från en stor skara, lik bruset av stora vatten och dånet av kraftig åska, och de sade: ”Halleluja! Herren vår Gud, den Allsmäktige, har blivit konung. Låt oss vara glada och jubla och ge honom äran. Ty Lammets bröllop har kommit, och hans brud har gjort sig redo. Åt henne har givits att klä sig i skinande, rent linnetyg.” Linnetyget är de heligas rättfärdighet. Och ängeln sade till mig: ”Skriv! Saliga är de som är bjudna till Lammets bröllopsmåltid.” Och han tillade: ”Dessa Guds ord är sanna.”

Vi har en stor brudgum som har lovat att komma och hämta sin brud, och han lämnade oss inte ensamma utan gav oss sin ande som en hjälpare.

Bibelläsning:
Apostlagärningarna 2