Ljusets makt


Luk 11:33-36

När man tänder en lampa gömmer man den inte i ett hörn eller täcker över den, utan man ställer den så att alla som kommer in kan se ljuset. Ditt öga är kroppens lampa. Om ditt öga är friskt, släpper det in ljuset. Men om ditt öga är förstört stänger det ute ljuset, så att det blir mörkt i ditt inre. Se därför till att det ljus du tror dig ha, inte i själva verket är mörker. Om allt inom dig är ljus och ingen del ligger i mörker, kommer ditt inre att bada i ljus, som när en lampa låter sitt sken flöda över dig.

Vad händer när det är ljust? Då ser vi varandra, då då syns jag. Då syns det om jag har kammat mig idag eller inte. Då syns det om jag har rena kläder eller inte. Ljuset avslöjar oss.

I mörkret kan vi gömma oss, vara anonyma, osynliga. Där syns det inte vad jag gör eller vem jag är.

Men i mörkret så är det svårare att gå, det är lätt att snubbla och slå sig, man är mer utsatt för man vet inte vad som gömmer sig i mörkret.

När det är ljust så ser jag längre, jag ser det som ligger på marken framför mig så att jag inte snubblar på det.

Mörkret skrämmer mig för att det kan dölja det som vill skada mig.

Ljuset skrämmer mig för att det avslöjar mig och vem jag är.

Joh 12:46

Jag är ljuset som har kommit till världen, för att ingen som tror på mig skall bli kvar i mörkret.

Våran värld kan vara en ganska mörk plats. Mycket som sker – sker i mörkret. Misshandel, mobbing, stöld, våldtäkter, missbruk av alkohol och narkotika, lögner, skitsnack.

Allt sker inte med släkta lampor – men dolt för andras blickar, för man vet att det är fel.

Om man avslöjas – vad händer då? Man skäms. När ljuset träffar mig när jag gjort fel så är det obehagligt.

Men sedan efteråt så kännas det ofta som en befrielse att ha blivit avslöjad.

Men det beror naturligtvis vem som avslöjar mig – om det är någon som vill mig illa så får de en hållhake på mig och får makt över mig.

Men om det är någon som jag vet bryr sig om mig, någon som älskar mig, så kan det leda till att jag får hjälp och blir fri.

Vilket är det mest kända bibelordet i världen? Någon som kan?

Joh 3:16-21

För så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son, för att den som tror på honom inte skall gå förlorad utan ha evigt liv.

Okej, om Gud älskar mig så känns det ju bättre att bli avslöjad av honom.

Inte sände Gud sin Son till världen för att döma världen utan för att världen skulle bli räddad genom honom.

Jesus kom inte för att avslöja oss och förnedra oss. Utan för att hjälpa och befria dig och mig.

Den som tror på honom blir inte dömd, men den som inte tror är redan dömd, eftersom han inte tror på Guds enfödde Sons namn.

Att lita på att Jesus älskar mig och vill mitt bästa är alltså lösningen. Om jag inte vågar mig nära hans ljus så kan jag alltså inte bli fri.

Och detta är domen: ljuset kom till världen och människorna älskade mörkret och inte ljuset, eftersom deras gärningar var onda. För var och en som gör det onda hatar ljuset och kommer inte till ljuset, för att hans gärningar inte skall avslöjas. Men den som lyder sanningen kommer till ljuset, för att det skall bli uppenbart att hans gärningar är gjorda i Gud.

Precis som vi sa tidigare, i mörkret kan jag hålla på med det som jag vet är fel utan att bli avslöjad.

Och sedan vi människor lämnade Gud och gick vår egen väg så älskar vi mörkret – eftersom ljuset skulle avslöja att vi är nakna. Precis som det var för Adam och Eva i Edens lustgård. De gömde sig för Gud när de hade gjort fel.

Men om vi kommer till Jesus som älskade oss så mycket att han dog på korset för våran skull – så får vi hans ljus i våra liv och blir fria från mörkrets makt över oss.

Joh 8:12

Jesus sa: ”Jag är världens ljus. Den som följer mig skall inte vandra i mörkret utan ha livets ljus.”

Då lyser Jesus upp ditt inre, med sitt ljus. Det avslöjar dig, men allt som blir synligt i hans ljus – har han redan förlåtit när han dog på korset för 2000 år sedan.

Joh 12:35-36

Jesus sade till dem: ”Ännu en kort tid är ljuset ibland er. Vandra medan ni har ljuset, så att mörkret inte övervinner er. Den som vandrar i mörkret vet inte vart han går. Tro på ljuset, medan ni har ljuset, så att ni blir ljusets barn.”

Vi får bli ljusets barn säger Jesus, det betyder att om vi går till Jesus när vi känner att han kallar på oss – så kan vi få hans ljus i våra hjärtan och alltid ha det med oss.

Att alltid vara sedd av någon som älskar oss och vill vårt bästa. Då behöver vi aldrig mer vara rädda och mörkret har ingen makt över mig längre.

Om du inte redan har kommit till Jesus så kan du närma dig honom ikväll. Det står faktiskt i Bibeln att Jesus står vid vår dörr och knackar på – och var och en av oss väljer om vi vill släppa in honom i våra liv.

Och när du gör det så kommer han att lysa upp ditt inre med sitt varma ljus. Och han kommer aldrig att överge dig eller svika dig. Hans ljus kommer att lysa upp din väg och ditt liv.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *