Lerums Tidning: "Ledande politiker lärde av indier"

Från Lerums Tidning den 24 maj 2012

Kommunens ledande politiker lärde av Abraham Sahu från Indien. Han jobbar med samhällsutveckling där kyrka och stad arbetar tillsammans.
Samarbete mellan flera parter, vars gemensamma mål är ett bättre samhälle, är svaret på hur man skapar ett sådant, menar han.

– Det var otroligt intressant och givande att träffa Abraham Sahu. Att höra honom berätta om det arbete som han och hans kollegor gör för utsatta människor gav perspektiv på vår egen situation. Trots att förutsättningarna skiljer sig åt så mycket finns det ändå många gemensamma nämnare, konstaterar Anna-Lena Holberg, kommunalråd (M).

Abraham Sahu är föreståndare för The full gospel trust of India, vilket är pingstkyrkans missionsprojekt. När han besökte Sverige hade kyrkan bjudit in kommunpolitikerna till den nya pingstkyrkan i det gamla posthuset på Mjörnbotorget. Politikerna fick även chans att titta på hur arbetet med den nya kyrkan, som invigs i höst, fortskrider.

Lokalen ska inte bara användas som kyrka utan tanken är att allmänheten, kommunen eller andra föreningar ska kunna hyra den.
– Det känns verkligen roligt att få en ny mötesplats i Gråbo, och dessutom mitt på torget, tycker Dennis Jeryd, oppositionsråd (S).

Abraham Sahu berättade om situationen för unga i slumområdena med en väldigt hög andel som missbrukar någon form av narkotika. Och den oerhört stora spridningen av hiv i landet.
– Att olika religioner kan samarbeta i Indien för att bekämpa detta kändes verkligen inspirerande och stämde inte med den bilden som jag hade, säger Dennis Jeryd och fortsätter:
– Hur man överför detta till Gråbo är inte lätt att säga men en enkel sammanfattning är väl att alla goda krafter behöver samarbeta. Jag tror arbetet som pingstkyrkan bedriver i Gråbo med bland annat moppeverkstan är jätteviktigt för Gråbos framtid, trygghet och trivsel.

– Det var också skönt att höra att de olika kyrkorna i Gråbo har ett gott samarbete och självklart ska kommunen samarbeta också. Både med kyrkorna och med andra goda krafter inom frivilligsektorn.
Anna-Lena Holberg tillägger:
– Vi ser kyrkorna som en viktig aktör bland många andra och självklart vill vi samverka med dem. Samverkan är en viktig förutsättning för att lyckas.

Mikael Tilly, pastor i pingstkyrkan, förklarar att kyrkan redan gör en del för att Gråbo ska bli en tryggare plats, framför allt för unga. Han hoppas att ungdomar och vuxna ska känna sig välkomna i den nya kyrkan också.
– Det handlar inte om att tvinga på någon vår tro utan om att skapa en trygg och trevlig plats att vara på, säger han.

Pingstkyrkan har en moppegrupp för de äldre ungdomarna och discover för de yngre. Mikael Tilly förklarar att de fick idén om att ordna något för de lite yngre när de olika kyrkorna tillsammans var ute på helgkvällar och grillade korv till ungdomar.
– Vi såg att det var en del barn i tioårsåldern som var ute ensamma och bestämde oss för att sluta med grillande, som de and-ra krykorna fortsätter med, och istället öppna kyrkan så att de kan vara inne i en trygg miljö.
Politikerna tyckte att detta var ett gott initiativ.

Carina Svensson
carina.svensson@lerumstidning.com