Inblick: Posthuset blir en kyrka

Nu på söndag invigs en ny kyrka i Gråbo, Göteborg. Det före detta posthuset i centrum har byggts om till Centrumkyrkan i Gråbo.

Centrumkyrkan är en församlingsenhet inom Smyrnaförsamlingen i
Göteborg. Församlingsgruppen har ett knappt 50-tal aktiva, som under de senaste åren gjort en spännande resa. 2005 fanns det nämligen tankar på att lägga ner gruppen. Nu inviger de istället en helt nya kyrka, och har fått en tydlig plats i samhället.
– Vi ställde oss frågan ”Vem skulle sakna oss om vi inte fanns kvar?” och det var inte så många. Men den utmanande frågan ledde oss in i ett tydligt sökande efter vår uppgift som församling i vårt samhälle. Vi tog steg och upplevde hur Herren visade oss sin väg när han såg att vi ville gå, säger Mikael Tilly, pastor i Centrumkyrkan.

Han berättar att församlingsgruppens engagemang för barn och unga som inte har det så lätt, har lett till att gruppen idag har ett stort förtroende från samhället. Gruppen ser som sin uppgift att förkunna hoppet som finns i Jesus, något som hänger tätt samman med att ta ett ansvar för samhället där de finns. – Vi har sett hur Herren har gett oss gåvor som vi har fått förvalta.
– Vi har rört oss från periferin in mot centrum i samhället. Därför känns
flytten från vår gamla lite anonyma kyrka i ett bostadsområde in till torget i Gråbo som en fin bild på vad vi redan står i. Det känns också som ett stort ansvar att förvalta.
För en tid sedan köpte gruppen in det före detta posthuset, som nu har byggts om till en kyrka. Invigningen av nya Centrumkyrkan äger rum nu på söndag den 18 november klockan 16.00. Medverkar gör bland andra Smyrnaförsamlingens föreståndare Urban Ringbäck och kommunalrådet Anna-Lena Holberg.

Eva Ruderstam